Hukka Veijo


Kertomakirjallisuus

7 novellia. Omakustanne 2004

Matkalla : kahdeksan novellia. Omakustanne 2005

Punainen lanka : esseekokoelma. Omakustanne 2006

Elämänkaari. (Muistelmat) Omakustanne 2013

Runot

Ajatelmia (Ajatuksia inhimillisestä maailmasta). Omakustanne 2002

Mietteitä. (Aforismeja) Omakustanne 2012

Minusta

Leipätyön ohessa muodostui vähitellen kuvataide toiseksi ammatiksi. Kuulun Taidemaalariliittoon, Oulun Taiteilijaseuraan ja nyt myös Joensuun Taiteilijaseuraan. Lähemmän kuvauksen antavat omat kotisivut.

Kirjoittaminen on ollut rakas harrastus. Jo v. -55-56 ollessani Englannissa yli puoli vuotta, kirjoitin sanomalehti Karjalaiseen lukuisia artikkeleita englantilaisesta elämästä.

Kuvataiteessani olen mukana kahdessa kirjassa: "Kuvien lempeä kopina" ja Pohjoista valoa". Taidettani koskevat teokset: "Sielun kuvat - loistavat ideat" ja "Veijo Hukka" (Nykytaide).

Käsittelen tässä novellini syntyvaiheita tarkemmin muutamin esimerkein. Olen aina pitänyt kirjoittamisesta. Kirjoittelen sillon tällöin pitkiä kirjeitä ystäville ja lapsilleni. Pidin myös 80- ja 90-luvulla päiväkirjaa. Novelli- ja esseekokoelmat syntyivät 2000-luvulla.

Kriitikoitten taholta minua on kutsuttu kirjalliseksi kuvataiteilijaksi, tarinan kertojaksi. Kirjalliset ja kuvalliset tarinat sisältävät vahvasti symboliikkaa.

Tässä muutama esimerkki novellieni synnystä:

7-novellia: "Ystävä" ja "Hiljainen kaupuni" kuvaavat tavallaan silloista henkistä masennusta ja työn luistamattomuutta. Samassa kirjassa "Matka" kuvaa 90-luvun henkistä ahdinkoa joutuessani hoitamaan Oulusta käsin vanhan, dementoituneen isäni asioita Joensuussa. Sama tilanne tulee esille novellikokoelmassa "Matkalla" novellissa "Vierastunti". Henkilökohtaisesti tärkein novelli samassa kokoelmassa on "Ohitus". Kävin ennen ohitusleikkausta kuoleman rajoilla.
Yleensä kaikki novellit sivuavat jollakin tasolla ja jossakin suhteessa elämääni pitkän elämäni aikana.
Esseekokoelma "Punainen lanka" kertoo kuvataiteilijanurani harrastelijasta menestyväksi kuvataiteiljaksi noin 40-vuoden aikana.


"Elämä on palapeli"

Syntynyt

1932 Joensuu

Asuinpaikka

Vuodesta 1996 lähtien Joensuu

Perhesuhteet

Naimisissa

Meriitit

Ylioppilas, kauppaopisto
Kuvataiteilija


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


16.05.2019