Karjalainen Ilona

Elvi Ilona


Kertomakirjallisuus

Mirkka, erään ihmisen kuva. WSOY 1979

Takaikkuna. Pilot-kustannus 2006

Kaimos. Pilot-kustannus 2007

Tekstit kokoomateoksissa

Kuunpesijä : Ukri ry:n 25-vuotisjuhlajulkaisu. (Toim. Matti Kettunen ym.) Ukri 1981

Rakasta tätä päivää. Joensuun vapaaopiston luovan kirjoittamisen ryhmä 1982

Jos jokainen putoaisi paikaltaan. (Toim. Tuulikki Alkio) Kansaneläkelaitos 1982

Perillä etsiessään : runoantologia. (Toim. Ilona Karjalainen ym.) Ukri 1985

Kielen kärjessä : Ukri 1956-2006. (Toim. Kari Tahvanainen) Ukri 2006

Minusta

Istun aina pyörätuolissa, kuuntelen ja kirjoitan ja luen. Harvoin katson tv:tä. Kirjoitan runoja omaan pöytälaatikkoon. Tietokone on tärkeä ja käsi on hapero. Päässä leikkaa kuin partaveitsi, tekee yölläkin omia kuviaan. Joskus herään johonkin outoon loruun, jota en aamulla muista. Siitä se menee, kun ei juosta jaksa!!

On ilmestynyt pieniä kaitaisia sadan sivun kertomuksia (parissa tunnissa). Kolmas ilmestyy kohta. Ankeiksi sanottuja ja omasta mielestä runollisisi väännettyjä.

Tekstiote

Sirja ei ollut ihan tavallinen tyttö. Hän meni omia menojaan, metsään kallioille ja tuli takaisin silloin kun muisti. Kun hoippui pihassa kahdella jalla, niin sai aikaan askeleen tai kaksi. Mutta kun silmä vähänkin vältti, niin meni nelinkontin vikkelästi. Siinä ei toiset mukana pysyneet, vaikka olisivat juoksua sekaan panneet.

Sirjan kädet olivat tiukassa nyrkissä ja jalkaterät vinossa tai sykkyrällä. Niillä oli aina kiire, ne eivät totelleet aivojen antamia käskyjä. Eivät antaneet edes suulle sananvuoroa. Monta kertaa sai asialle yrittää, ennen kuin toinen tajusi tarkoituksen. Mutta kun metsään meni ja siellä puisteli päätään edestakaisin, ylös ja alas, niin sanat tippuivat kuin tiu'ut varvikkoon.
Sieltä Sirja niitä kirjain kirjaimelta keräsi. Kun sai kokoon kokonaisen lauseen, hän heitti sen kaikukallion laulettavaksi. Ja ihme kyllä, kaiku kutoi sanoista laulun, kauniin kuin iltaruskon tai sateenkaaren. Asetteli siihen somia sanoja, ruusunnuppuja ja perhosia. Sellaiseen ei Sirjan oma suu suostunut.

[Takaikkuna. Pilot-kustannus 2006, s. 1]


"Hiljaisuus on sanoja täynnä"

Syntynyt

1929 Kitee

Kuollut

2008

Asuinpaikka

Joensuu

Perhesuhteet

Naimaton


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


28.03.2019