Mertanen Eija


Kertomakirjallisuus

Toisenlaiset. Neirol kustannus 2007

Muu tuotanto

Kolmiokirjan avustaja vuodesta 2006.

Minusta

Kirjoittaminen on minulle harrastus, elinikäinen haave, joka vasta eläköitymisen myötä on toteutunut.
Sosiaalisesti syrjäytyneiden, vähäosaisten tukeminen, rinnalla kulkeminen on lähellä sydäntäni.
Muita mielenkiinnon ja ajankäytön kohteitani ovat "mummottelu" ja käsityöt.

Tekstiote

Sunnuntaiaamuna heräili nurmikolta vaitonaista porukkaa. Hyttysten lauma oli yön aikaan pureskellut ulos nukahtaneiden kaljut punaisille paukamille ja surkeus vain lisääntyi kun huomattiin, että juotavat alkoivat olla lopussa.
Pasi katseli kavereitaan ja sanoi hänelle saattavan olla loivennusta murheeseen. Entisen navetan nurkassa seisoi iso muovipönttö, josta kuului lupaavaa sihinää. Porukka piristyi ja joukolla kuunneltiin pöntön ääniä. Pasi varoitti kiljun olevan vielä keskeneräistä, mutta omalla vastuullaan sai sieltä halutessaan hakea lievitystä.
Hetken kaverit empivät, mutta kuivuuttaan napsaava suu voitti järjen äänen. Pasi päätti itse jättää nämä juomingit väliin.
Pöntöstä kaapaistiin ensin mukilla maistiaiset ja kun maku todettiin hyväksi, otettiin apuun kahden litran kannu. Pinta aleni vauhdilla. Pari tuntia hyvää mieltä kesti. Sitten alkoi mahassa kummasti möyriä. Keskenkäynyt kilju turvotti, kiersi ja hiersi muristen muuten tyhjissä suolissa. Se, mitä seurasi, oli ennalta arvattavissa. Räjähdyksenomaisella paukahduksella ensimmäinen maha tyhjeni. Juoksujalkaa mies yritti rynnistää kohti puuseetä, mutta vahinko ehti tapahtua. Ruskea ruiluvana jäi pihamaalle todistamaan kaverin juoksun suuntaa. Paineella lentänyt vatsan sisältö oli hypännyt housunkauluksen yli jättäen jälkensä kaverin paljaaseen selkään.
Muut kaverit räjähtivät nauramaan, mutta se oli virhe, jota ei olisi kannattanut tehdä. Aikansa mahassa kierrettyään kilju alkoi rähähdellä puolella jos toisellakin ja kaverit säntäilivät pitkin pihamaata kuin keväällä vapaaksi laskettu hieholauma. Puuseessä oli tungosta.
Nyt ei enää naurattanut. Aluksi. Kun pahimmat sotkut oli siivottu, nauru oli entistä herakampaa. Tulipa muisteltavaa ja kaupungissa kavereille kerrottavaa. Sai sanoa sananmukaisesti, että paskareissu, mutta tulipa tehtyä. Pasi, jonka toiseksi nimeksi oli valittu Jalmari, sai heti lempinimen Paska-Jallu.
Sunnuntai-iltana kaverit rämpivät metsän läpi piilotetulle autolle ja kotimatka alkoi. Ikkunat auki lauleskellen kaljupäisten miesten lauma kehui kilvan mukavaa viikonloppua.

[Toisenlaiset. Neirol 2007, s. 64]


"Asioilla on
tapana järjestyä"


Syntynyt

1956 Liperi

Asuinpaikka

Liperi vuodesta 2004

Perhesuhteet

Naimaton

Ura

Markkinoinnin merkonomi
Julkishallinnon ja juridiikan MT


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


30.04.2019