Riikonen Tellervo


Lasten- ja nuortenkirjat

Punaisen talon kuopus. (Kuv. Leila Nieminen) Tammi 1988

Muu tuotanto

Tietoteoksia:

Kulttuurin kylväjät : koko elämän nuorison seurassa. Ilias 2006

Suomennoksia, lehtiartikkeleita.

Tekstiote

Keksijän pyöreässä päässä pyöri jatkuvasti noin sata miljoonaa keksintöä. Aikuisten mielestä hän oli aina pahanteossa, ja silloin tällöin häntä kutsuttiin myös Rapelehtijaksi. Se oli osuva nimi, ainakin silloin kun Keksijä oli levitellyt isännän työkalut ympäri pihaa.

Eräänä päivänä Keksijä oli rakentamassa kaivoa talon taakse, seinän viereen, aivan tuvan ikkunan alle. Hän möyri multaa pienellä lapiolla ja sovitteli sitten isosta maustekurkkupurkista tekemäänsä vesisäiliötä valmiiseen kuoppaan. Vieressä odotti uusin keksintö, omatekoinen nostolaite, jolla vesi pumpattaisiin säiliöstä vieressä odottavaan kastelukannuun.

Oli kesäinen päivä. Aurinko lämmitti Keksijän selkää ja lopulta hänen oli pakko riisua flanellipaita pois. Housuja kannattelevat henkselit vain naksahtelivat, kun Keksijä kuoriutui pitkähihaisesta paidastaan. Pikkusisko Elohopea pomppi alastomana ympäri pihaa ja lauloi pomppiessaan lastenlaulua, jossa sanotaan että jos metsään haluat mennä NYT niin takuulla ylläTYT. Tyt- tavulla hän ponkaisi korkealle ilmaan ja nauroi tyytyväisenä.

Heinäpellolta kuului traktorin ja niittokoneen yhteissoitto. Rok-lok-lok. Rok-lok-lok, ne sanoivat.

[Punaisen talon kuopus. Tammi 1988, s. 28-29]


10.04.2019