Broberg Arne


Kertomakirjallisuus

Metsämiehen muistelmia. Gummerus 1947

Tekstit kokoomateoksissa

Suomen riistapoluilta / toim. Yrjö Ylänne. Otava 1961

Erämaailma 1996-1997. Karisto 1996

Raja-Karjalan riistapoluilta : kokoelma vanhoja metsästystarinoita. (Toim. Sulo Tiainen; kuv. Seppo Polameri) Otava 2002

Muu tuotanto

Tietoteoksia:

Tärkeimmät turkiseläimet ja niiden hoito (Väinö Puustisen kanssa). WSOY 1931

Tekstiote

Lapsuudenmuistot ovat kirjavaa mosaiikkia, johon jotkin elämykset ja kohtaukset on upotettu toisia kirkkaammin ja näkyvimmin värein. Mitätönkin tapahtuma voi esiintyä niin selvästi erottuvana, että se hallitsee kokonaisuutta. Jokin elämän alkutaipaleella nähty tai kuultu tapaus, jossa pikku minä on ollut ainoastaan katselijana tai kuuntelijana, saattaa syöpyä muistiin lähtemättömästi.

Pääkuvioina mosaiikissani ovat eräät metsästyskuvaukset, jotka pureutuivat seitsenvuotiaan muistiin niin selvästi, että niiden hahmopiirteet eivät vielä 65 vuotta myöhemminkään ole himmentyneet.

Lapsuudenkotini oli usein ympäristön metsästäjien kokoontumispaikkana. Jäniksenajo ja linnustus houkuttelivat.

Jäniskoira ei ollut vielä 1870- ja 1880-luvuilla joka miehen seuralainen niinkuin nyt. Setteri ja pointteri olivat perin harvinaisia. Isäni omisti siihen aikaan puolalaisen jäniskoiraparin Panin ja Miilan sekä setterinartun Sesanin. Vesilintujen pyyntiä varten hän oli hankkinut pitkin pitäjiä viisaudestaan kuulun kähäräkarvaisen Retrieverin.

Isäni metsästysinnon ja metsästysalueiden laajuuden ohella oli siis muitakin syitä, jotka vetivät metsästäjiä hänen kotiinsa. Pitkänmatkaisiakin vieraita eksyi usein sille syrjäiselle rautatehtaalle, jossa hän isännöi.


[Metsämiehen muistelmia. Gummerus 1947, s. 7-8]


Syntynyt

1874 Kuusankoski

Kuollut

1954

Ura

Metsänhoitajana eri hoitoalueille mm. Raja-Karjalassa

Metsästäjä


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


26.03.2019