Turunen Seppo


Kertomakirjallisuus

Pilkkeitä lastuvalta. Omakustanne 2015

Savolainen Karjalasta ja Karjalainen Savosta : loma. Omakustanne 2015

Savolainen Karjalasta ja Karjalainen Savosta 2 : testamentti Paalasmaalta. Omakustanne 2018

Juuan juurilta. Omakustanne 2018

Muu tuotanto

CD-levy:

Kupletteja Juuasta 1950-1960-luvulta. Omakustanne 2013

Minusta

Olen aina ollut kiinnostunut kirjallisuudesta ja musiikista. Laulujen sanoittaminen ja säveltäminen alkoi pienimuotoisesti 1990-luvun lopussa. Lähinnä lapsien kehotuksesta aloin tuottaa kupletteja nuoruusvuosilta vuodesta 2010 lähtien, mikä johti ensimmäisen äänitteen tekemiseen vuonna 2013. Kirjoittaminen alkoi ensin sosiaalisessa mediassa blogien ja tarinoiden muodossa niin ikään vuoden 2010 alusta ja purkautui lukijoiden toiveesta kahdeksi kirjaksi vuonna 2015. Laulujen tekeminen ja kirjoittaminen ovat nyt tärkein harrastus, joka tuskin päättyy niin kauan kun pää on kunnossa ja elinpäiviä riittää.

Tekstiote

Käyn taittamassa muutaman ison vihdaksen käteeni ja annan lehmien selkiin kiinnittyneelle satapäiselle pörrilaumalla ensimmäiset sivallukset.

Saunan takana oli pieni lastupa, jossa on saunaa varten tehtyjä pieniä pilkkeitä, tuohenkäppyröitä ja pieniä jätelastuja. Mainiot savuksen alkuaineet. Äiti on tullut laittelemaan lypsypaikan nuolukiville hieman suolaa ja valmistelee makusia lypsyn ajaksi. Otan talteen edellisiltä savuksilta jääneitä ison lautasen kokoisia turvelentareita. Ovatkin mukavasti kostuneet uudestaan päivän tihkussa. Varmuuden vuoksi käyn vielä irrottamassa lapiolla muutaman turvelimpun lisää, koska nyt on todella tarkoitus antaa siipiniekoille kunnon opetus. Turpeenhakureissulla tuntuu avojalan alla tutunoloinen tirskahdus kun tuore lehmänpaska pursuaa varpaitten välistä. Miten hemmetissä ne onnistuvat aina tekemään läjän tänne heinikkoon niin, ettei sitä innoissaan huomaa. No - siinähän sitä on kosteaa nurmikkoa mihin puhdistaa jalkoterän.

Virittelen itikoita hätistellen ensimmäisen kivien ympäröimän pikkunuotion. Hyvinhän se syttyy kun on lastuja seassa. Onneksi on ihan pieni tuulenvire. Nyt sitten kosteaa turvetta päälle niin, että jää pienet ilma-aukot. Suuni leviää virnistykseen kun ensimmäinen kunnon savupölläkkä leviää lähimaastoon. Laitan vielä kaksi muuta lehmisavusta, ja kolmesta lehmästä koostuva karjalauma ryhmittyy jo vapaaehtoisesti lehmisavuksien vierustoihin. Hämmentelen lehtivitaksella savuja pitkänaamojen suuntaan ja totean suurella tyydytyksellä, miten mustina näkyvät siivekkäät alkavat toinen toisensa jälkeen poistua mieleiseltä karvapediltään.

[Pilkettä lastuvalta. Omakustanne 2015, s. 16]


"Kun kohtuullisen hyvin oppii hallitsemaan ajattelunsa, ajankäyttönsä ja viestinnän, on vastainenkin tie helpompi kulkea."

Syntynyt

1951 Juuka

Asuinpaikka

Juuka, pääkaupunkiseutu 1971-1984, Kontiolahti 1985-

Ura

Insinööri, Helsingin teknillinen oppilaitos
Osastopäällikkö, kehitysjohtaja, yrittäjä


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa

Kotisivu

02.04.2019