Tuovinen Tarja Helena


Kertomakirjallisuus

Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa : naisena kriisipesäkkeissä. Like 2013

Hermeksen siivet. Kirjokansi 2016

Tekstit kokoomateoksissa

Maailmaa parantamassa. Tehy 1990

Yli sillan yli rajan : Brahean Kriivareiden antologia. Brahean Kriivarit 2017

Muu tuotanto

Kolumneja ja lehtiartikkeleita.

Minusta

Olen maailmaa nähnyt avustustyöntekijä, joka pitää kirjoittamisesta (päiväkirja kulkee aina mukana) ja ennen kaikkea tiedon levittämisestä ihmisten keskuuteen. Tällä hetkellä työn alla on montakin teosta, yksi valmis, jolle pitäisi löytää rohkea kustantaja.

Kirjailija työ on aivan helvetillistä: keskeneräiset teokset ovat jatkuvasti mielen työstettävissä, usein yölläkin, ja valmista jälkeä tulee hitaasti, joskin sekin arveluttavaa. Helpommallakin elämässä voisi siis päästä.

Tekstiote

31.3. Sudan, Etelä-Darfur, Nyala.
Nyalan seutu on yksitoikkoista hiekka-aavikkoa. Siellä, missä jokien pitäisi olla, näkee muutaman sitkeän puunkäppänän taistelevan olemassaolostaan. Pöly ja hiekka valtaavat kaiken mahdollisen tunkeutuen sisälle taloihin ja ihmisen iholle.

Maisemaa hallitsee hyvin vieras kasvilaji meille suomalaisille, kutsun sitä muovipussipuuksi. Tässä maassa paperia käytetään hyvin vähän, mutta muovia sitäkin runsaammin. Käytetyt muovipussit lojuvat kaikkialla. Niitä tuuli kuljettaa mukanaan korkeuksiin ja sieltä pikkuhiljaa takaisin alas. Näin ne laskeutuvat puihin, minne ne sitten saavat rauhassa jäädäkin.

Toinen merkillinen kasvilaji ilmestyi kotimme puutarhaan: "kananmunakasvi". Anopinkielen kärkiin oli ilmestynyt tyhjennettyjä kananmunia. Aluksi ihmettelimme, olisiko niillä jokin mystinen merkitys vai onko kyseessä taikauskoinen jippo, mutta osoittautui, että ne vain yksinkertaisesti näyttävät kauniilta paikalliseen silmään.

Puutarhassamme on paljon kaikenlaista muutakin. Siellä kasvaa basilikaa, ruohosipulia, porkkanaa, tomaatteja, erilaisia kukkia kukkia ja hedelmäpuita. Meidän lisäksi monenlaiset linnut ja liskot pitävät pienoisparatiisistamme. Niitä tuijotellessa illat ja aamut kuluvat rattoisasti ja opimme monta hienoa asiaa luonnosta ja sen järjestyksestä. Mutta vettä valitettavasti kuluu hiukan enemmän.

Saavuin Sudaniin, Khartumiin kaksi viikkoa sitten. Ensimmäinen vaikutelma on, että täällä on aivan liian kuuma. Siis kuumaa, kuumaa ja kuivaa. Täällä Nyalassa hiekka lentää tuulisella säällä silmiin, korviin ja nenään. Hiekkapöly peittää alleen kaiken, eikä sen siivoaminen auta kovin pitkäksi aikaa. Kuumuuden vuoksi on tuulettimen oltava päällä yölläkin. Uutiskuvien perusteella jotain tällaista osasin odottaakin, mutta todellisuus on ankeampi. Nyalan väkiluku on noin 565 000, joskin pakolaisleirien asukkaita laskelmissa ei ole mukana. Helsingin kokoinen kaupunki.

[Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa. Like 2013, s. 79-80]


"Never, ever give up."

Syntynyt

1953 Nurmes

Asuinpaikka

Lieksa vuodesta 2005

Perhesuhteet

Eronnut

Meriitit

Ukri ry:n johtakunnan jäsen vuodesta 2012

Ura

PgD Nursing Science
Erikoissairaanhoitaja

Useita kirjoittajakoulutuksia


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


14.05.2019