Tynkkynen Jutta


Lasten- ja nuortenkirjat

Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri. Myllylahti 2016

Etsivätoimisto Mysteeri ja Kultainen miekka. Myllylahti 2017

Etsivätoimisto Mysteeri ja Prinssi Tristan. Myllylahti 2018

Minusta

Kaikki alkoi safiirista… eli ensin syntyy idea, joka lähtee liikkeelle vaikka suuresta sinisestä safiirista. Tai yhtä hyvin jostain ”tavallisemmasta”, kuten veden välkkeestä vesiputouksessa, tuulen havinasta puissa tai kauniista auringonnoususta. Sitten yksi asia johtaa toiseen, juonet ja hahmot kehittyvät, ja alkaa tapahtua! Silloin mahdottomasta voi tulla mahdollista myös mysteerien mielikuvitusmaailmassa.

Näin syntyi Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri, joka kertoo kolmesta alakouluikäisestä lapsesta, jotka haluaisivat kovasti olla salapoliiseja. Yllättäen he pääsevät selvittämään outoa ja salaperäistä rikostapausta, ratkomaan lukijan kanssa etsivätehtäviä sekä seikkailemaan arvoituksellisen Pyhän Birman safiirin mysteerin parissa.

Tapausta ratkoessaan Etsivätoimisto Mysteerin jäsenet oppivat etsivätaitojen lisäksi myös periksi antamattomuudesta ja valintojen tekemisestä. Sekä oman elämänsä tarinaan vaikuttamisesta. Kolmesta teemasta, jotka ovat tärkeitä minulle, ja joiden ympärillä Etsivätoimisto Mysteerin tarinat jatkuvat.

Tekstiote

Salaperäinen tapaus vaikutti Roosasta äärimmäisen kiinnostavalta, eikä hän oikein tiennyt enää miten päin olisi tuolissaan istunut.
– Meidän asiakkaamme on itse Monte Cristallon kreivi!

Timi ja Aurora tuijottivat Roosaa tyhjä ilme silmissään. Asian julistus ei näköjään saanut heitä henkäisemään hämmästyksestä Roosan toivomalla tavalla.

– Ettekö ole kuulleet hänestä? Kristallivuoren kreivistä? Roosa ihmetteli. – Hänestä oli vasta iso lehtijuttu. Hän on ihan oikea italialainen kreivi, joka on ostanut Tammelan vanhan kartanon täältä Ruhtinaansalosta. Hän on kolmekymmentävuotias miljardööri ja siis mielettömän rikas. Hänen sukunsa, joka on lähtöisin pohjoisitalialaiselta Monte Cristallon vuorelta, on tehnyt omaisuutensa kaivostoiminnalla. Lehtijutun mukaan kreivi rakastaa vanhoja kartanoita, kunnostaa ne ja sen jälkeen lahjoittaa kartanot hyväntekeväisyyteen. Jutussa luki myös, että paikalliset päättäjät toivovat, että kreivi innostuisi lahjoittamaan kunnostamansa kartanon kaupungille, vaikka päiväkodiksi.

Roosa heilutteli yhä viestiä Timin ja Auroran nenän edessä eikä voinut olla hymyilemättä.
– No, mitäs sanotte? Hän tarjoaa Etsivätoimisto Mysteerille salaista ja vaarallista tehtävää, joka on juuri sellainen tapaus kuin mitä olen aina toivonut. Kiinnostaisiko teitä kuulla mikä se on?

Timi ja Aurora olivat hetken sanattomia. Sitten he molemmat syöksyivät sähköpostin kimppuun päästäkseen lukemaan, millainen salainen ja vaarallinen tehtävä heitä odottaisi. Ei ainakaan kuulostanut siltä, että heidät haluttaisiin palkata vain jonkun kissan takia, Timi arveli. Eivätkä lapset pettyneetkään viestin luettuaan.

Tämä tapaus olisi todella jotain muuta kuin naapurin karanneen kissan etsimistä, Timi ajatteli pidellessään viestiä käsissään. Tämä olisi jotain ihan muuta.

[Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri. Myllykoski 2016, s. 14-15]


"Mahdottomasta mahdollista!"

Syntynyt

1972 Punkaharju

Asuinpaikka

Punkaharju, Kouvola, Savonlinna, nykyään Joensuu

Ura

FM Tietojenkäsittelyoppi, Joensuun yliopisto 2000


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa

Kustantajan sivu
Etsivätoimisto Mysteerin kotisivu

14.05.2019