Pesonen Eila

O.s. Kettunen


Kertomakirjallisuus

Noitaenkeli. Omakustanne 2004

Läskiromaani. Sunkirja 2016

Lintumiehen tie. Hansaprint 2018

Amatsoninlilja. Sunkirja 2020

Tekstit kokoomateoksissa

Saisipa sanani siivet : kansa runoili Kalevalan juhlavuonna 1985. Opintotoiminnan keskusliitto 1985

Muu tuotanto

Tietokirja, muistelmateos:
Minä ja herra fibro : matkakumppanina fibromyalgia. Mediapinta 2010.

Pakinoita eri lehdissä
Vakituinen pakinoitsija Kotiseudun sanomissa vuodesta 1991 lähtien

Tekstiote

Koin olleeni yhteiskunnan ja päättäjien syyllistämä. Monien muiden tavoin saatoin sairastua itseaiheutettuihin ja terveydenhuoltoa kuormittaviin, kalliita hoitoja vaativiin sairauksiin. Kuitenkin näin, miten julkisia rahoja laitettiin valtavia määriä terveysvalistukseen lihavuuden vaaroista, laihdutuslääkkeiden kehittelyyn ja valmistamiseen, jopa lihavuusleikkauksiin. Luin lehdestä kertomuksia leikatuista ihmisistä ja se oli järkyttävää. Toimivia ja terveitä elimiä silvottiin vain siksi, ettemme sairaanhoidossa ymmärrä ongelman ydintä. Olin osaltani tuhlaamassa rahaa ja aikaa laihdutus- ja elämäntaparyhmien pyörittämiseen. Nekin voimavarat olisi pitänyt suunnata oikeanlaisten terapeuttien palkkaamiseen. Me hoidimme vain seurauksia, ei todellisia syitä.

Kukaan meistä ei osannut autttaa paino-ongelmaisia oikealla tavalla. Eivät lääkäritkään. Niiden mielestä lihavien ainoa ongelma on ylipaino ja se tarkoittaa ainoastaan sitä, että ihmiset ovat syöneet liikaa ja vääränlaisia ruokia ja liikkuneet liian vähän. Nämä ihmiset ovat saattaneet laihduttaa kymmeniä kiloja, mutta lääkärit näkevät silti vain lihavan ihmisen. Ne ohjaavat heitä minun luokseni. Enkä minäkään osaa. En osaa tai kykene niissä ajallisissa ja ammatillisissa puitteissa, jotka minulle on määritetyt.

Lääkäreiden asennekin on väärä. Jos jollakin on käsi poikki ja ylipainoa, on käden katkeaminen lääkärin mielestä painon syytä. Tutkimatta kättä se alkaa puhua painosta ja käskee laihduttamaan. Se sanoo viisi kiloa tai viisi prosenttia. Sitten olisi lääkärin mielestä hyvä, eivätkä kädet enää katkeilisi. Katkennut käsikin kai luutuisi viiden kilon painonpudotuksella. Ei tarvittaisi röntgenkuvia, ei kipsejä eikä kontrolleja, jos onneton läski vain ymmärtäisi laihduttaa.

[Läskiromaani. Sunkirja 2016, s. 197-198]


"Pessimisti ei pety."

Syntynyt

1954 Liperi

Asuinpaikka

Liperi 1954-73, 1978-87, Joensuu 1973-78, Pihtipudas 1987-2017, Espoo 2017-

Perhesuhteet

Neljä aikuista lasta perheineen

Ura

Ylioppilas 1973
Sairaanhoitaja 1975
Terveydenhoitaja 1983


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


01.09.2020