Eronen Risto


Kertomakirjallisuus

Väärät veljet. WSOY 2002

Työn rakastaja. WSOY 2004

Lintumyrsky. WSOY 2006

Tekstit kokoomateoksissa

Yhdet vielä : baarikärpäset kertovat. Like 2005

Minusta

Kirjailija muuttaa maailman, omansa. Se riittää. Kirjoittaminen on persoonallisuuden etsintää, rakentamista ja toteuttamista. Se ei riitä markkinataloudelle.

Kaunokirja on kauppatavaraa. Kaupattava tavara on moraalia. Kirjailija on moraalikaupan mannekiini, itseään myyvä silmänkääntäjä. Toisin kuin oikea mannekiini, joka kauppaa rehellisesti vaatteita. Edellistä pidetään aitona, jälkimmäistä ei, vaikka asia on päinvastoin.

Lukiessaan kirjaa ihminen on yksilö mutta kirjamessuilla hän tajuaa olevansa massaa, jolle mannekiini esiintyy. Massalle tehdään massatuotteita, koska yksilöllisyys on trendi.

Tekstiote

Työ kosketti, säpsähdin. Mitä ihmettä, eihän sen pitäisi. Yleensä taputtelin pintaa rutiinilla, nyt aloin työskennellä enemmän kuin oli välttämätöntä. Mistä äkkinäinen tarmonpuuska tuli, sitä en osaa selittää. Mitään isoa tahtoa, tietoista päätöstä siinä ei ollut takana. En päättänyt alkaa paiskia hommia tosissani mutta paiskin kuitenkin, ja intohimoisesti.

Niin, oli töissä Kanavalla, joka oli tv-kanava. Kanava sijaitsi kanavan rannassa, siitä se nimensä sai. Kun yhteys oli tuo, niin ei kai meiltä, henkilökunnalta, voinut erityistä luovuutta tai yritystä vaatia.

Tarkkailin itseäni kuin kärpänen katosta. Se kärpänen oli tv-toimittaja Kristian Puro, joka ei turhaan hötkyillyt, ja jos hötkyili, hötkyili juuri turhaan. Nyt siellä kärpäsen alla työhuoneessa oli energisten liikkeidensä sisällä, läsnä olevana ja tarmoa täynnä toinen hahmo mutta kuitenkin minä. Olin lukenut juttuja, että tällaisia itsestään irtaantumisen kokemuksia oli ollut joillakin julkisuuden henkilöillä elämän kriittisissä pisteissä, esimerkiksi Vesa-Matti Loirilla kun sen jalka katkesi jalkapallomaalivahtina ja luuydin sotkeentui vereen, ja kuolema kolkutteli.

Jotain suurta oli tapahtumassa, ja tällä kertaa minulle, jonka elämä oli ollut yhtä ponttilautaa viimeiset vuodet. (Tehän tiedätte ajan sen jälkeen, kun elämä saa perheestä ja asuntovelasta sinettinsä, on vain kuolemista vaille valmis.) Tunne oli kuin heräämistä johonkin, jonka luuli jo unohtaneensa ja jota piti tärkeänä.

[Työn rakastaja. WSOY 2004, s. 9-10]


Syntynyt

1963 Joensuu

Asuinpaikka

Joensuu/Tampere

Meriitit

HS:n esikoiskirjapalkintoehdokas 2002

Kirjailijayhdistys Ukrin Vuoden kynä 2004

Vuoden Kiila -palkinto tv-sarjan Maailma Sanojen Vankina tekijäryhmälle 1995

Ura

Yo Joensuun yhteiskoulun lukio 1982
YTM Tampereen yliopisto (tiedotusoppi)

Toiminut mm. lautapoikana, teurastajan apulaisena, tutkijana, toimittajana ja virkamiehenä.


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


18.04.2019