Heikkinen Tuomo


Kertomakirjallisuus

Seitsemäntoista päivää. Ilias 2001

Tekstit kokoomateoksissa

Suomen kansan uusia runoja. (Toim. Paavo Haavikko) Osuuskunta Informaatiokirjakauppa 1984

Perillä etsiessään : runoantologia. (Toim. Ilona Karjalainen ym.) Ukri 1985

Kahdeksan minuuttia aurinkoon : Ukri ry. 35 vuotta. (Toim. Jouko Lehtonen) Ukri 1991

Sydämeni laulu : Suuri runoantologia 3. (Toim. Sinikka Salokorpi) Gummerus 1993

Näytelmät

Erkki Tampion unelmat. Suomen näytelmäkirjailijaliitto 1985

Taamar ja Juuda. Suomen näytelmäkirjailijaliitto 1988

Jäätkö pizzalle. 1989

Rautaa. 1990

Balanssia, balanssia : näytelmä keskiluokkaisista, pyhiinvaeltajan reitin kadottaneista ihmisistä. Suomen näytelmäkirjailijaliitto 1994

Matleena ja kunnan piijat. Suomen näytelmäkirjailijaliitto 1996

Muu tuotanto

Suuri määrä pakinoita, reportaaseja, artikkeleita, novelleja ja runoja eri lehdissä, kuten Karjalan Maa, Karjalainen, Metsämies, Metsälehti, Metsäteollisuuden Viesti, Kolmiokirjan lehdet.

Tekstiote

Turhuuksien turhuutta? Jos kaikki on turhuutta, niin miksi sitten minä käyn koulua? Ja miksi ihmiset tekevät vaikka mitä töitä? Ja miksi miehet ovat sodassa? Minusta on juhlallista se turhuuksien turhuus. Se kai pitää ottaa jonkinlaisena vertauksena. Vertaukset ja asiat jotka ovat tosia menevät mielessäni sekaisin, en minä niitä käsitä.

Tänään on jo juotu päiväkorvike. Mummo paahtoi rännälissä rukiita ja jauhettuaan ne sekoitti kaupasta tuodun korvikkeen sekaan. Mummo yritti tehdä sokerijauhoista palasokeriakin. Levitti sokerijauhoja paistinpannun pohjalle ja ripotteli sormillaan vettä päälle. Sitten paistinpannu uuniin. Ei se sokeri oikein onnistunut. Ei siitä saanut kauniita paloja, mutta siruja kumminkin, joita minä sain imeksiä. Minua varten mummo kai sitä sokerin tekemistä yrittikin.

Jouluksi täti toi meille kaikenlaista ruokaa ja mökillä oli leivottua vehnästä. Minä onneton tuli ruokia kehuneeksi Tapaninpäivänä naapurissa. Ne muuttuivat ihan kummallisiksi siellä. Yksi nainen yllytti kehumaan vielä enemmän. Läksin äkkiä kotiin, mutta se nainen oli puhunut äidille siitä kehumisesta ja äiti oli mökötillään pitkään. Minun piti luvata etten enää puhuisi sellaisia naapurissa. Alan uskoa ettei mistään saa puhua. Jos puhuu vehnäsestä ja lipeäkalasta niin se on kehumista. Jos puhuu ryssistä ja saksalaisista niin seinilläkin on korvat.

[Seitsemäntoista päivää. Ilias 2001, s. 33-34]


Syntynyt

1933 Tervo

Kuollut

2009 Joensuu

Asuinpaikka

Joensuu

Perhesuhteet

Isä Paavo Heikkinen (k. 1949), äiti Anna Matilainen (k. 1987), vaimo Aino o.s. Malinen. Lapset Ari Juhani ja Asta Kaarina


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa

Iliaksen kirjailijat
Näytelmät.fi-tietokanta

26.03.2019