Rautava Heimo


Kertomakirjallisuus

Kaksihäntäinen kettu. Karisto 1979

Eräpolun varrelta. Karisto 1983

Palokankaan sudet. Karisto 1992

Tekstit kokoomateoksissa

Erätulilta. (Toim. Matti Kettunen) Kirjapaino Oy Maakunta 198

Erämiesten matkassa. (Toim. Mauri Soikkanen) Otava 1978

Erämaailma. (Toim. Ilmari Lehmusvaara, Hannu Sarrala) Karisto 1980

Erämaailma 1982-1983. (Toim. Hannu Sarrala) Karisto 1982

Minusta

Olen ollut kirjoitteluun kiinnostunut jo kouluiällä. Ensimmäisen novellin kirjoitin Metsästys ja Kalastus -lehteen -47. Näitä novellleja olen aina silloin tällöin kirjoitellut.

Voitin sanomalehti Karjalan Maan kirjoituskilpailun vuonna -74 erätarinalla "Suurten jälkien helminauhalla". Kirjailija Jouko Puhakka kuului tuon kirjoituskilpailun arvostelijoihin. Hän pyysi luettavakseen kirjoittamiani erätarinoita. Hän kehoitti lähettämään tuon tarinakokoelman kustantajalle. Siitä tuli "Kaksihäntäinen kettu" -79.

(1995)

Tekstiote

Suomenlahti esittäytyi parhaimmillaan tuona heinäkuun aamuna. Näkyvyys ulottui horisontin rajoille saakka. Ei kangastuksia, ei uhkaavia pilvimuodostumia. Vihreinä vyöryivät tasaiset laineet, muodostaen kirkkaan valkoisen vaahtovyön karien kupeille. Kesäinen merilinnustokin esittäytyi kulkijalle. Useimmilla olivat jo poikaset liikkeellä. Lanskerin varjosta lähti vesipinnassa juosten isokoskelopoikue emän karkeasti äännellessä. Luonnossa vallitsi kesäinen, tasainen rauhallinen tunnelma. Entä veneessä? Kuinka sanoisin. Siellä ylitunnelmoitiin. Illalla postimoottori oli tuonut meidät Kotkasta Tammioon. Meidät. Niin, olin tytön kanssa matkalla Hallikarteille. Oli käynyt niin, että siviilisääty kohdallani oli muuttunut kesällä 1938. Nyt oli pantava rasti eri ruutuun äänestysluettelossa. Oli pitänyt tehdä pitkä matka Ouluun. Muualla ei juttua voinut hoitaa, kun tyttö sattui olemaan Oulusta kotoisin.

Ja kaikki tämä hässäkkä parhaaseen hallin pyyntiaikaan. Häämatkakin olisi vielä tehtävä. Silloin sytytti. Totta kai häämatka tehtäisiin Hallikarteille. Ystävät ja kylänmiehet sanoivat, että olet vielä hullumpi kuin on luultu, jos sen toteutat. Ja tyttö on samaa luokkaa, jos lähtee mukaasi mokomalle retkelle pienellä veneellä. Mutta eikö sitä myös sanota, että vakka kantensa valitsee. Ei kai hullu ja viisas tulisi toimeen keskenään.

[Palokankaan sudet. Karisto 1992, s. 53-54]


Syntynyt

1911 Kymi

Kuollut

2000 Ilomantsi

Asuinpaikka

Asunut Ilomantsissa vuodesta1943

Perhesuhteet

Isä kauppias F.A. Rautava, äiti Olga Rautava os. Brunila, 5 lasta

Meriitit

Ilomantsin kulttuuripalkinto 1984

Ura

Keskikoulu, Jyväskylän seminaari
Kansakoulun opettajaksi 1935


Kirjailijan teokset vaara.finna.fi-tietokannassa
Kirjailija kohteena vaara.finna.fi-tietokannassa
Artikkeliviitteitä Käkönen-tietokannassa


10.04.2019